Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ειδομένη μετά ΜΑΤ εποχής 9.12.2015

Σήμερα, ήταν η μέρα που τα ΜΑΤ εκκένωσαν την Ειδομένη από τους 2000 και πλέον εγκλωβισμένων μεταξύ των συνόρων Ελλάδας-FYROM.

H επιχείρηση από τις 07:30 ολοκληρώθηκε περίπου στις 17:00 . Ευτυχώς δεν είχαμε βίαια γεγονότα. Η ταλαιπωρία των 3ων εβδομάδων για τους παλαιότερους, η πείνα, η αγωνία, το κρύο που δεν υποφέρεται και τα κακά προγνωστικά, έσπασαν την οποιαδήποτε πιθανότητα αντίστασης.

Η Ομάδα μας βρέθηκε εκεί καθώς είχε προγραμματιστεί. 1700 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού από τις μαγείρισσες και μάγειρες μας και 200 παιδικές κρέμες που μας έφερε στη Θεσσαλονίκη η Ομάδα "Κίνηση Αλληλεγγύης Εθελοντών Κατερίνης".
Στις 19:00 ήμασταν στην Ειδομένη και η έκπληξη μας μεγάλη. Για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο χώρος του camp τρομακτικά άδειος για μάτια που τον έχουν συνηθίσει αλλιώς. Παντού αστυνομικοί, 6 λεωφορεία σε αναμονή, δυο τηλεοπτικά κανάλια και μέλη διαφόρων οργανώσεων.
Στο βενζινάδικο της ΕΚΟ λίγα χιλιόμετρα πριν την Ειδομένη, αναμένουν ήδη άλλα 20 λεωφορεία.
Η αμηχανία φανερή καθώς όλοι προσπαθούν να συνδεθούν με τα νέα δεδομένα.


Η διέλευση των γκρουπ γίνεται ανά μισή ώρα. Τα λεωφορεία έχουν μόνο Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς. Όσοι τυχόν και έχουν ξεφύγει του ελέγχου της Ελλάδας, επιστρέφουν πίσω απογοητευμένοι από τη FYROM.
Όταν φθάσαμε δεν υπήρχε σημείο διανομής, ούτε πάγκοι. Τα πάντα διαλυμένα.
Μαζί με τα παιδιά της Praksis που είναι υπεύθυνοι της διανομής, βρήκαμε σημείο, πήραμε κάτι ράφια και μια σκηνή και οργανώσαμε το πρώτο "συσσίτιο" της νέας κατάστασης. Το σημείο άρεσε και οι msf μας φέρανε τις κουβέρτες τους, κάτι κιβώτια με γάντια που αν και εργασίας, κάναν την δουλειά τους και οι no border ότι τελευταίο καλάθι είχαν ετοιμάσει με φρούτο, αυγό κλπ.


Κάποιοι εθελοντές μιας ομάδας από τη Πολωνία και μια κοπέλα από την Αμερική στάθηκαν να βοηθήσουν. Ήρθαμε σήμερα μας είπαν για να βοηθήσουμε εδώ και θα μείνουμε για κάποιες εβδομάδες.. Πείτε μας τι να κάνουμε..

Έτσι αυτός ο πρώτος πάγκος απόκτησε μια ποικιλομορφία που δεν την συναντούσες παλιότερα στην Ειδομένη πίσω από τα φαγητά. Έτσι μέλη της Ύπατης, των msf, μεταφραστές από διάφορες ομάδες, η Praksis, αστυνομικοί, οι Πολωνοί και εμείς ενωθήκαμε δίπλα στη φωτιά να παλέψουμε το κρύο αλλά και την εσωτερική παγωμάρα που εξέπεμπε ο χώρος.

Φύγαμε και αφήσαμε μια φωτιά αναμένη. Ελπίζουμε οι άνθρωποι αυτοί που προχωρούν και αυτοί γυρίζουν πίσω, να έχουν μια καλή τύχη όπου και αν βρεθούν.
Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους εσάς που μας βοηθάτε να είμαστε εδώ κάποιες τέτοιες στιγμές.
Αυτά τα γεγονότα είναι βαριά και κακά και επειδή οι καιροί θα γίνουν πιο δύσκολοι, ας θυμόμαστε πως το προσφυγικό σαν πρόβλημα υπάρχει και δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουμε δεν θέλουμε, θα βρεθούν δίπλα μας. Αυτό που θα έχει σημασία σύντομα, είναι το πως θα σταθούμε εμείς απέναντι τους.
Η επιλογή προφανώς, του καθενός...
Φωτογραφίες από την σημερινή μέρα εδώ.

Βίντεο από χθες.
https://www.facebook.com/192401184437129/videos/vb.192401184437129/193751224302125/?type=2&theater


Δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε ΕΔΩ

Ο όποιος Πόλεμος θα τελειώσει
 όταν όλοι μας θα γίνουμε ουσιαστικά ενεργοί απέναντι στο κακό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΜΕΣΑ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.


.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου