Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Δύσκολες ώρες...19.11.2015

Παράξενη η αποψινή βραδιά όμως κύλησε ήρεμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.  

Αν και τα σύνορα  κλειστά... μέσα από ένα "κρυφό" μονοπάτι περνούσαν οι Σύριοι, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί στα Σκόπια.


(όλες οι φωτογραφίες είναι από εθελοντή της ομάδας μας)

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους πρόσφυγες.
Το πρόβλημα σύντομα θα κορυφωθεί.



Από άρθρο της Καθημερινής...
"Η νύχτα στην Ειδομένη είναι δύσκολη τούτη την εποχή. 

Η θερμοκρασία πλησιάζει κάποιες ώρες το μηδέν και η υγρασία που αναδύεται από την κοιλάδα του Αξιού περονιάζει τα κόκαλα. 

Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και χθες το βράδυ στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου, στο ύψος του μεθοριακού σιδηροδρομικού σταθμού, με την προσδοκία να τους επιτρέψει η αστυνομία της ΠΓΔΜ να περάσουν σήμερα τα σύνορα. 





Ακόμα όμως και αν τους επιτρέψουν οι σλαβομακεδονικές αρχές τη διέλευση, δεν είναι βέβαιο ότι θα φύγουν, αφού η δίοδος έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες Ιρανούς, Μαροκινούς, Αλγερινούς, κ.ά οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι απειλούν να την κρατήσουν επ’ αόριστον κλειστή εάν δεν επιτραπεί και στους ίδιους να περάσουν.



Τρεις χιλιάδες είχαν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν από χθες το μεσημέρι τα σύνορα και άλλες πέντε χιλιάδες αναμένονταν τη νύχτα με λεωφορεία από Καβάλα και Αθήνα. Οι ώρες περνούν δύσκολα όταν πέφτει το σκοτάδι και αναγκάζονται να κλειστούν στις σκηνές στα χωράφια και να κοιμηθούν κάτω από τα δέντρα.




Διακόσιοι πενήντα άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να περνούν τη νύχτα σε καθεμιά από τις πέντε μεγάλες σκηνές που έχουν εγκαταστήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και τη μία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Και αυτοί είναι οι τυχεροί, αφού οι σκηνές θερμαίνονται από μεγάλα αερόθερμα. Αλλοι διανυκτερεύουν σε μικρότερες σκηνές των σαράντα ατόμων, οι περισσότεροι σε σκοινάκια των τριώντεσσάρων ατόμων, και οι πολλοί σε υπνόσακους στο ύπαιθρο."




Διαβάστε το άρθρο ολόκληρο


Βέβαια θα άξιζε να διευκρινιστεί κάτι. 
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που αναφέρει το άρθρο και οι τοπικές αρχές, που μοιράζουν φαγητό και προσπαθούν για τα αυτονόητα..., στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι εθελοντές πολίτες, που εκθέτουν τον εαυτό τους και μοιράζουν αγαθά που τα προσφέρουν ευαίσθητοι ενεργοί πολίτες. 

Μακάρι να ήταν εκεί στην Ειδομένη αρμόδιοι, αλλά δεν είναι.. και όσο οι εγκλωβισμένοι θα αυξάνονται, τόσο και τα προβλήματα θα μεγαλώνουν. 

Ελπίζουμε να υπάρχει σχέδιο... γιατί μάλλον δεν υπάρχει και θα θρηνήσουμε αθώους. Και δεν θα χουμε καν την δικαιολογία ενός πολέμου. 

Οι εθελοντές επίσημα δεν υπάρχουν στην Ειδομένη και ας είναι τα πάντα εκεί ... κατά τα άλλα, στο λάβαρο του εθελοντισμού οι "οργανώσεις" βάζουν λίπος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου